Ehliyette değişim ücreti belli oldu

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir?

Kimlik Belgesi
Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)
Ehliyet yenileme ücreti 2023 yılında ne kadar?
2023 yılında uygulanacak yeni zamlı tarifeler alt kısımda listelenmiştir.

Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL'dir.

*Eski tip ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni tip ehliyet almak için ödeyecekleri ücret 13+2 TL'dir.

**Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 624+145 TL'dir.

* 01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı, kırılma durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.

** Yeni tip ehliyetler 01/01/2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir. Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 769 TL Harç+Değerli Kağıt ve Vakıf Payını öderler.

Hangi bankalara ödeme yapılır?
Yenileme işlemleri için ödenecek harç ücretlerini bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Maliye bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen banklara ödeme yapılacaktır. Ayrıca internetten ödeme de yapabilirsiniz.

Ehliyet değiştirme için nereye başvurmalıyım?

Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.

https://randevu.nvi.gov.tr/

Ehliyet yenileme için son gün ne zaman? Ehliyet yenileme zorunlu mu?

Şu an için ehliyet yenileme son başvuru tarihi 31.12.2024'dür. Eski ehliyetinizi değiştirmek istemiyorsanız üstte belirtilen son tarihe kadar değiştirme zorunlu değildir.

Belirtilen tarihe kadar eski ehliyetinizi kullanabilirsiniz.

Ehliyet yenileme için sağlık raporu şart mı? Kaç sene de bir istenecek?
Yeni mevzuatla birlikte ehliyetini yenileyeceklerin sürücü olur sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Sürücü olur sağlık raporunu aile hekiminden, devlet hastanelerinden, özel poliklinik veya hastanelerden alınabilmektedir. Hekimlerin sürücülerin sağlık durumlarıyla tereddüt etmesi durumunda ilgili bir üst sağlık kuruluşuna yönlendirme durumları bulunmaktadır.

Ayrıca değişen mevzuatla birlikte sağlık raporuyla ilgili yeni bir durum daha oluştuğunu belirtmek isteriz.

Örnek-1: Örneğin B sınıfı ehliyetiniz var diyelim. 03/01/2022 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda en son 03/01/2032 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecek. Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.

Örnek-2: C sınıfı ehliyetinizin olduğunu varsayalım. Bu 03/01/2022 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi varsayarsak 5 sene sonra yani 03/01/2027 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecektir.

Örnek-3: Örneğin C sınıfı ehliyetiniz var, bu durumda zaten haliyle B sınıfı ehliyetiniz de olmuş oluyor. B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek,

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.

Nüfus cüzdanı yenileme nasıl yapılır?

Ehliyet yenilemek isteyenler aynı zamanda nüfus cüzdanı veya pasaportunu da yenileyebilirler. Nüfus cüzdanı yenileyenlere ehliyet gibi tip kimlik veriliyor. Kimlik yenileme ile ilgili detaylar için yandaki bağlantıyı kullanınız.

Biyometrik fotoğraf nedir?
5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde çekilen ve yüksek kalitede olup ICAO tarafından belirlenen standarda uygun fotoğrafa deniliyor. Okunurluğu ve anlaşılırlığı yüksektir. Normal vesikalık fotoğraf ile biyometrik fotoğrafı lütfen karıştırmayınız. Vesikalık fotoğraf ile başvuru yapmayınız. Eğer biyometrik fotoğrafınız yoksa herhangi bir fotoğrafçıda biyometrik fotoğraf çekimi yaptırınız. Yeri gelmişken belirtelim eğer yeni kimlik almak istiyorsanız alacağınız biyometrik fotoğrafı yeni kimlik için de kullanabilirsiniz.

Biyometrik fotoğraf çıkarma ücreti ne kadar?

Biyometrik fotoğraf çekim ücreti tahminen 150-250 TL arasıdır. Bulunduğunuz bölgeye göre fiyatlar yükselebilir. Biyometrik fotoğrafın ekstra çok teknik bir işlemi veya uğraştırıcılığı bulunmamaktadır.

Başvurular çok uzun sürer mi?

Başvuru yapacağınız nüfus müdürlüğünün mevcut işlem hızını ön görmek zor olacağı için, işlemler şu kadar sürer demek hatalı olacaktır. Ama yeni ehliyet alacaklardan artık parmak izi ve diğer biyometrik veriler(parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar iz) alınmaktadır. Daha önce parmak izi verdiyseniz yeniden parmak izi alınmamaktadır. Bütün bunlar hesaba katılırsa tahmini yarım saat içerisinde işinizi halledebilirsiniz.

Sürücü belgeleri nasıl teslim ediliyor? Kaç günde gelir?

Yeni sürücü belgeleri işlem esnasında verilmiyor. Yeni çipli ehliyetlerin basımı Ankara'da yapılıp başvuru esnasında beyan edilen adrese PTT kargo aracılığıyla gönderilmektedir. Bir kişi başvuru yaptıktan sonra ortalama bir hafta içerisinde ehliyetini beyan ettiği adresten alabiliyor. Bu işlem için gerek nüfus müdürlüğünde işlem yaparken gerek teslim anında herhangi bir ücret ödenmemektedir. Beyan edeceğiniz adresin doğru olduğuna dikkat ediniz.

Peki geçici belge veriliyor mu?

Sürücü belgesi kişiye ulaşana kadar geçici olarak kullanılabilen geçici ehliye belgesi talep etmeniz halinde Nüfus müdürlüğü tarafından verilir. Geçici belgenin geçerlilik süresi ise 30 gündür. Ortalama 1 hafta içesinde sürücü belgenizin adresinize elden teslim edildiğini üste yazmıştık. Ola ki bu süre uzadı geçici ehliyet belgenizi tekrardan e devletten alabilirsiniz.

Geçici ehliyet belgesi ile aracınızı kullanabilirsiniz fakat resmi işlemlerde kullanılması noktasında kurumlar bazında sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer araç kullanacaksanız geçici sürücü belgesini almayı unutmayınız.

Eski ehliyet sınıflarının yeni ehliyet sistemine göre denkliği nasıl olacak?

Yönetmelikte eski sürücü belgesi sınıfları ile yeni sürücü sınıfları dengi belirlenmiştir. Eski sürücü belgesinde(2016 yılından önceyse) B sınıfı yazan bir kişinin yeni sürücü belgesinde M, B1, B, D1 ve F yazacak. Bu araçların hepsini kullanabileceksiniz. Ayrıntılar için yeni ehliyet sınıflarını inceleyiniz.

Yeni ehliyetlerin süresi dolunca ne olur?

Şu an pek çok kişinin merak ettiği husus süresi, biten ehliyetin nasıl yenileneceğidir. 2016 yılından itibaren ehliyetini yenileyenlerden, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetlere sahip sürücüler, 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir. Ehliyet süresini uzatmak için üstte bahsedilen tüm belgeler tekrar istenir(Biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, harç ücreti ödemesi, sabıka kaydı). Harç ücreti ise 624+145 TL'dir.

Süresi dolan ehliyetimi yenilemezsem ne olur?

Süresi biten ehliyetin uzatma işlemi yapılmazsa polis çevirmesine denk gelindiğinde trafik kanununun 39/3 maddesine göre "Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanma" cezası uygulanır ve sürücü belgesine el konulur. Ceza ücreti 1.647 TL'dir. Ceza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa yüzde 25 indirim uygulanır ve bu durumda ceza ücreti 1.235,25 TL'ye düşer. Diyelim B sınıfı ehliyetin süresi dolmadı ama D1(Minibüs) sınıfı ehliyetin süresi doldu. B sınıfının süresi dolmadığı için otomobil kullanılırsa ceza ödenmiyor. Şayet süresi dolan D1 sınıfıyla minibüs kullanılırsa bu bir ceza nedenidir. Üstte görüldüğü üzere ceza tutarı oldukça yüksek bu nedenle ehliyet geçerlilik süresine dikkat edilmeli ve süre dolduğunda yenilenmelidir.

Konular