Şoförsüz araç devrimine hazır mısın?

Araba üretildiğinde nalbantlar ve kırbaç üreticileri yok olmuş, yol yapımcılarına gün doğmuştu. Peki, çok yakında, şoförsüz araçların seri olarak üretilmesiyle hayatımızda neler değişecek?

Yaklaşık 100 yıl önce Ford Model T'nin seri üretimi yapıldı ve iş yapış biçimi kökten değişti. Birçok yeni iş kolu açılırken, birçok geleneksel iş de tarihe karıştı. Araba yan sanayi, benzin istasyonları, garajlar ve yol yapımı gibi yeni meslekler ortaya çıktı. Mesafeler kısaldı, seyahat arttı ve merkezden uzak yerleşim bölgeleri gelişti, inşaat sektörü zirve yaptı. Nalbant, baytar ve kırbaç üreticileri tarihe karıştı. Şoförsüz araçların piyasaya çıkmasıyla birlikte bugün geçerli olan mesleklerde de 100 yıl önceki gibi bir dönüşüm yaşanacak. Şimdi ufukta dört teker üstünde hızla üzerimize gelen yeni bir devrimin ayak sesleri var. Şoförsüz araçlar... Şoförsüz araba testlerini sürdüren Google, 10 yıl içinde yollarda olmayı planlıyor ancak The Economist dergisinin haberine göre KPMG ve Michigan merkezli Otomotiv Araştırma Merkezi'nin yeni bir raporu, otonom araçların çok daha yakın bir zamanda yola çıkacağını öngörüyor. Hali hazırda birçok lüks marka, otonom araçları yönetecek sensörleri kullanmaya başladı bile. İlk uluslararası tarifeli uçuşun, Wright Kardeşler'in havadan ağır uçağı 1903'te icadından sadece 16 yıl sonra gerçekleştiğini düşünecek olursanız, şoförsüz araçların sanılandan çok daha çabuk geleceğini siz de göreceksiniz. Birkaç yıl içinde otonom araçların yollarda olacağını düşünen uzmanlar, bu araçların ekonomide yaratacağı değişikliğin, ilk seri üretim arabanın getirdiğinden çok daha büyük olacağını öngörüyor.

HAYATIMIZDA NELER DEĞİŞECEK?
Tek işi bir arabayı kumanda etmek olan taksi ve otobüs şoförleri başka işler aramak zorunda kalacak.
Şoförsüz araçlar kurallara uymaya programlandığı için trafik polisine gerek kalmayacak.
Trafik lambalarına, sinyallere ve yol levhalarına gerek kalmayacak.
Kazalar tamamen ortadan kalkacak.
Zorunlu trafik sigortası bitecek. Sigorta şirketleri daha az poliçe satacak.
Yan sanayide yedek parça ihtiyacı azalacak.
Hastanelerde kaza, yaralanma gibi vaka sayısı azalacak. Doktorlar ortopedi dışı alanlara yönelecek.
Şehirlerarası yolculuklarda gece yolculuğu tercih edilecek ve uyuyarak yolculuk yapılacak. Otellerin müşteri sayısı azalacak.
Okul servisleri tarihe karışacak. Çocukları okuldan almak için işten ayrılmak zorunda kalan anneler iş hayatına dönecek.
Ehliyet almak tarihe karışacak. Sürücü kursları kalkacak.
Reşit olmayan çocuklar da cep telefonu gibi araba satın almaya başlayacak.
Araçların çok güvenli olmasına gerek kalmayacak. Daha hafif araçlar üretilecek. Bu da araçların ucuzlamasına yol açacak.
Araçlarda direksiyon, gaz veya fren pedalı olmasına gerek kalmayacak. Dün kırbaç yapanlar gibi bugün de direksiyon derisi üretenler yok olacak.
Tasarım ön plana çıkacak. Otomotiv şirketleri, her ay yeni model üreten modaevleri gibi çalışacak.
Araç içi konfor önem kazanacak.
Eğlence merkezlerinde geç saatlere kadar kalma süresi artacak.
Araç içi eğlence ihtiyacı artacak. Kısa film, oyun, müzik veya haber gibi içerikler önem kazanacak.
Elektronik ve yazılım şirketlerinin yıldızı parlayacak. Araçlar için sensör yapmanın dışında araç içi eğlence cihazları ve oyun konsolları üretecekler.

TRAFİK SIKIŞMAYACAK
Trafik sıkışmayacak. Araçlar, tren vagonu gibi burun buruna ilerleyeceği için mevcut yollar yeterli olacak.
Yolculuklar eğlenceli hale geleceği için insanlar daha uzaklara yerleşecek. Yeni yollar yapmak gerekecek, emlak fiyatları etkilenecek.
Otopark sorunu bitecek. Şehir içinde otopark olmayacak, yolcusunu indiren araç beklemeyecek. Belediyelerin otopark geliri düşecek.

Konular