Sürücü belgesinde güvenli sürüş dönemi geliyor

Sürücü eğitiminde motor bilgisi dersleri yerine güvenli sürüş teknikleri eğitimi gelecek. Yeni yönetmeliğin, 2012 yılında uygulamaya girmesi bekleniyor

Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarını azaltmaya yönelik yeni bir değişiklik için Milli Eğitim Bakanlığı düğmeye bastı. Bakanlık tarafından hazırlanan bir yönetmelik taslağıyla sürücü kurslarındaki eğitimin içeriğinde önemli bir yenilik yapılacak. Sürücü eğitimini Avrupa Birliği standartlarına ulaştırmayı hedefleyen yönetmelik taslağına göre Motor Bilgisi dersi kaldırılıp yerine Güvenli Sürüş Teknikleri dersi getirilecek. Yönetmelik taslağı, 20 saatlik direksiyon eğitiminde normal yol şartlarının yanı sıra yağmurlu ve kaygan yollarda da sürüş eğitimi şartı getiriyor. Sınavlarda da sürücü adaylarından benzer şartlarda araç kullanması da istenecek. Direksiyon sınavlarını ise MEB'e bağlı öğretmenler yerine, ileri sürüş teknikleri konusunda uzman eğitmenler gerçekleştirecek. Sınav sırasında emniyet kemerini takmayan ya da yanlış takan, trafik ışığı ihlali ve şerit dışına çıkma gibi hataları yapanlar başarısız sayılacak. Yapılması planlanan değişiklikler arasında yazılı sınavların kaldırılması da yer alıyor. Yeni sınav sistemi her adaya yollanacak bir şifre yoluyla elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Bu sınavlar için okulların bilgisayar sınıflarının kullanılması planlanıyor.

2012'DE UYGULAMAYA GİRECEK
Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal ve Sürücü Kursları Derneği Başkanı Vedat Şahin, yönetmelik taslağındaki yeniliklerin trafik kazalarının azaltılmasında önemli rol oynayacağına inandıklarının altını çizerken, Dursun Önal, teorik derslerin 60 saatin altına inmemesi gerektiğini ifade ediyor. Toplam 60 maddeden oluşan yönetmelik taslağının, Talim Terbiye Kurulu ve Sayıştay'ın ardından aralık ayının sonunda Başbakanlık Mevzuat Dairesi Başkanlığı'na gönderilmesi hedefleniyor. Yeni yönetmeliğin, 2012 yılında uygulamaya girmesi bekleniyor.

Konular